Wspomaganie działania Oreganolu P73 właściwą dietą

W dzisiejszych czasach organizm człowieka można porównać do zbiorowiska śmieci i odpadów, w którym królują złogi, toksyny, leki i inne chemikalia.

Praktykowanie zdrowego sposobu odżywiania się można zaliczyć do praktyk terapeutyczno – leczniczych. W czasach dostatku i dostępności wszelkich produktów spożywczych o każdej porze roku i dnia pod różną postacią sprawiło, że człowiek zatracił poczucie samokontroli w kwestii właściwego odżywiania się. Co smutne, to fakt, że najbardziej cierpi na tym najmłodsza grupa wiekowa – nasze dzieci, a przecież zdrowi rodzice są najlepszym dla nich przykładem.

Wielu z nas cierpi na  poważne niedobory substancji mineralnych wskutek bezmyślnego spożywania masowo przetwarzanych produktów spożywczych. Wysoka skala niedoborów składników mineralnych bardzo szybko prowadzi do pojawiania się chorób zwyrodnieniowych. Przerażająca wręcz coraz powszechniejsza otyłość u dzieci, zaburzenia gospodarki hormonalnej nawet w okresie pokwitania, spowolniony metabolizm i przemiana materii, choroby serca, zapalenia zwyrodnieniowe stawów to tylko nieliczne patologiczne zaburzenia warunkujące złe ogólne samopoczucie a w efekcie osłabienie ukł. odpornościowego człowieka.

Niezdrowe nawyki żywieniowe są również jedną z głównych przyczyn pojawiania się takich chorób jak: przewlekłe nawracające się infekcje grzybicze, bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze, których leczenie tradycyjnymi metodami nie przynosi niestety już efektów. W naszej strefie klimatycznej powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jakość pożywienia. Ważne jest, aby spożywać posiłki ciepłe z właściwie dobranymi produktami, które wprowadzą równowagę kwasowo – zasadową w organizmie.

Wszyscy bez względu na wiek powinniśmy rozpoczynać poranek od wypicia szklanki ciepłej wody!

Dr Cass Ingram osobiście przekonał się jaka jest moc właściwego doboru składników odżywczych i kompilowania terapii z ziołami oraz wspomagania się olejkiem z dzikiego oregano w okresie tak długotrwałej rekonwalescencji.

Dla osób w przypadkach przewlekle nawracających się infekcji grzybiczych, bakteryjnych czy wirusowych zaleca się wykluczenie z diety:

  • produktów nabiałowych (mleko, sery, jogurty, twarożki)
  • produktów zawierających glutaminian sodu
  • słodyczy – najgorsza jest czekolada
  • wyrobów z oczyszczonej mąki pszennej
  • słodzonych napoi gazowanych  (Coca Cola, Fanta, Sprite)
  • słodzonych cytrusowych soków owocowych
  • rafinowanego cukru
  • czarnej herbaty (bardzo silnie osusza organizm)
  • ograniczenie spożywania owoców cytrusowych
  • ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych (pakowanych hermetycznie wędlin)
  • rafinowanych olejów roślinnych

 „Im więcej jeden uczy się od drugiego, tym bardziej wzrastają wiedza i doświadczenie”

Św. Hildegarda z Bingen