Oreganol zmienił moje życie!
Kilka słów o Oreganolu, a dokładnie o oryginalnej mieszance „Oil of Oregano Oreganol P 73 Super Strength”.
W kompozycji Oil of Oregano Oreganol P73 używamy wyłącznie czystych, najwyższej jakości składników. To prawda, kompozycja Oil of Oregano Oreganol P73 jest mieszanką jadalnych gatunków oregano pozyskiwanych z wyselekcjonowanych gatunków dziko rosnącego oregano. Zioło rośnie na naturalnych glebach skalistych bogatych w wapń i inne minerały w basenie Morza Śródziemnego. Oregano zawarte w formule rośnie na wysokości powyżej 12.000 stóp n.p.m na skałach bogatych w wapń i magnez.
Nasze dzikie oregano jest zbierane ręcznie przez mieszkańców w najbardziej odległych regionach górskich Morza Śródziemnego. Zapewnia to doskonałą czystość i jakość olejku z oregano. Dzikie zioło poddawane jest procesowi destylacji parą wodną z wykorzystaniem czystych, podziemnych wód źródlanych. Jest to technika używana przez rdzennych mieszkańców tego regionu od wieków. Po procesie destylacji parą wodną eteryczna mieszanka jest kompletna, następnie bardzo dokładnie testowana w celu zapewnienia najwyższej oczekiwanej jakości. Kolejno olejek eteryczny emulguje się z ekologiczną oliwą z oliwek, która sama w sobie posiada liczne właściwości odżywcze.
Kompozycja olejku Oil of Oregano Oreganol P73 jest wynikiem intensywnych badań i osobistych doświadczeń założycieli firmy North American Herb & Spice Pani Judy Gray i dr. Cass Ingrama. Aby olejek mógł być w pełni jadalny to musi być pozyskany wyłącznie z dzikiej, górskiej śródziemnomorskiej odmiany oregano, wolnej od wszystkich substancji chemicznych i pestycydów.
W królestwie ziół oregano jest raczej unikatowe ponieważ posiada mocny, swoisty zapach i ciepły, prawie że gorzki smak. Olejek z dzikiego oregano jest wspaniałym naturalnym remedium z szeregiem zastosowań. Jednakże, nie używaj komercyjnego olejku oregano zewnętrznie, a już na pewno wewnętrznie, dopóki nie masz pewności, że jest to prawdziwa substancja. Celem jest pomoc człowiekowi w poprawie zdrowia; innymi słowy, przesłaniem jest przysięga Hipokratesa „(…) wolny od wszelkiej chęci krzywdzenia i szkodzenia…”. Pod tym względem olejek z dzikiego oregano jest całkowicie bezpieczny, nawet w stosunkowo dużych ilościach.
Stosunkowo niewiele gatunków oregano zawiera bogate zasoby karwakrolu. Jak określili to Akgul i Kivanc publikujący w „The International Journal of Food Microbiology”, karwakrol jest najsilniej działającym ze wszystkich znanych naturalnym antyseptyków i jest wiodącym składnikiem biorąc pod uwagę antyseptyczne właściwości oregano. Baser, dziekan katedry farmakologii uniwersytetu w Andalou, zauważa, że w nomenklaturze przypraw oregano jest bardzo dużo pomyłek, i że wiele z tych przypraw posiada niską zawartość tego aktywnego składnika. Jednakże, jeśli zioło pochodzi z właściwego źródła i jest pozyskiwane z właściwego gatunku oregano, to karwakrol może stanowić do 70% części olejku.
Pomimo wielu zastosowań największą zaletą tego olejku jest jego przeciwdrobnoustrojowa siła. Olejek z dzikiego oregano wiedzie prym wśród najsilniejszych i wszechstronnych naturalnych antyseptyków oraz pomaga w niwelowaniu praktycznie wszystkich skutków ubocznych wywołanych licznymi infekcjami.
Antyseptyczna siła olejku oregano jest ogromna. W przyrodzie nie dorównuje mu nic! Samoczynnie zabija/lub blokuje rozwój praktycznie wszystkich grzybów. Niszczy wirusy i pasożyty. Ponadto zabija większość bakterii oraz hamuje ich rozwój. Jest to coś, czego nie udaje się osiągnąć antybiotykom. Według ostatnich badań (Uniwersytet Georgetown, 2004) zabija on nawet odporne na antybiotyki superbakterie.
Ważne są antywirusowe właściwości olejku dzikiego oregano. Siddiqui, publikując w „Medical Science Research”, udowodnił, że ten olejek całkowicie wyniszcza szeroki zakres wirusów, w tym również wirusa opryszczki. Również pasożyty padają ofiarą olejku oregano, praktycznie wszystkie gatunki razem z glistami, pełzakami i pierwotniakami. Wszystkie ulegają jego zabójczej sile.
Naukowcy publikujący swoje badania na łamach International Journal of Food Microbiology (1988), dokonali oceny antyseptycznej mocy kilku przypraw. Zastosowana metoda polegała na wyhodowaniu różnych organizmów na naczyniu laboratoryjnym, a aby powstrzymać wzrost drobnoustrojów traktowano je różnymi przyprawami. Z wszystkich zbadanych przypraw, takich jak kolendra, koper ogrodowy, mięta ogrodowa, liść laurowy, bazylia czy gorczyca, to oregano posiadało najbardziej znaczącą zdolność wyniszczającą drobnoustroje. W zasadzie wszystkie inne przyprawy uznano za zupełnie nienadające się jako antyseptyki.
Jeszcze większe wrażenie robi badanie zamieszczone w „The International Journal of Food Microbiology”, opisujące antyseptyczną moc dzikiego górskiego oregano. Autorzy, zauważyli całkowite zatrzymanie procesu powstawania wszystkich grzybów, przeciwko którym testowano olejek oregano. Zdumiewający jest fakt, iż te wszystkie efekty uzyskiwano przy jego niewielkim stężeniu. Niewiarygodne, ale zaledwie 1% roztworu powodował całkowite wyniszczenie dziewięciu rodzajów grzybów. Ponadto naukowcy zbadali wyizolowany składnik oleju; zastosowali sam karwakrol. O dziwo, roztwór sprowadzający się do zaledwie jednej czwartej procenta wystarczył do powstrzymania rozwoju wszystkich badanych grzybów.
Pocieszający jest fakt, iż miliony ludzi stosują olejek bez złych skutków ubocznych, a raczej osiągają zdecydowane, widoczne pozytywne efekty. Innymi słowy, zemulgowany olejek dzikiego oregano jest wyjątkowo bezpiecznym ziołowym panaceum. Ponadto oprócz tego, że jest on olejkiem eterycznym, stanowi on również wysokiej klasy olej jadalny. W zasadzie, to jest to wyciąg z przyprawy, a wyciągi z przypraw znajdują się na wykazie Uznane za Bezpieczny (GRAS-Generally Regarded as Safe), amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA).
Nigdy nie fałszujemy naszego produktu wypełniaczami, substancjami chemicznymi lub rozpuszczalnikami!